Do góry

Dodatki Przepis na:

Pszenno - żytni chleb z ziarnami (z naczynia żaroodpornego)

Pszenno - żytni chleb z ziarnami (z naczynia żaroodpornego)

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8748

Dodano: 18.03.2018

Odsłon: 6999

chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym lub w garnku żeliwnym jest wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez kilka dni, jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 35 dag
  • mąka żytnia 20 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • ciepła woda (nie gorąca) 1,5 szkl.
  • ulubione ziarna (u mnie słonecznik) ok. 1 szkl.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do kubka, dodać łyżeczką cukru, mąki, i połowę ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".
    Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać olej, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką, następnie zagniatać ręką. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki ciepłej wody.
    Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki.
    Rano wyrobić krótko ciasto - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na ok. 40 minut do kolejnego wyrośnięcia.
    Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C. Kiedy piekarnik się nagrzeje naczynie wyjąć i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temp. do 200C i piec w takiej temperaturze przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut.
    Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 marca A piekarnik włączyć na "góra-dół" czy termoobieg ? Sądzę, że to pierwsze. Aż chce mi się upiec taki chlebek. Zabieram. Dzięki :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdakos 22 marca Super! takiego jeszcze nie robiła, na pewno wypróbuję :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń