Do góry

Desery Przepis na:

ptysie.....

ptysie.....

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 17739

Dodano:

Odsłon: 9471

któż ich nie zna ;)

Składniki

  • ciasto: 1 szklanka wody
  • 80 gram masła
  • 160 gram mąki
  • szczypta soli
  • 4-5 jajek
  • krem: 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litr mleka
  • laska wanilii
  • 0,5 szklanki mąki
  • 125g masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę, energicznie mieszać chwilkę. Ciasto odstawić, żeby lekko przestygło. Następnie wbić po jajku, mieszając. Szprycą wyciskać na blaszkę ptysie. Ja część robiłam szprycą, ale mam taką do d..y i resztę łyżką wykładałam..;) Piec w gorącym piekarniku 200st. około 30-35 minut. Nie otwierać w czasie pieczenia!!! (chociaż ja otwierałam kilka razy i nic się nie stało) Po upieczeniu szybko przekroić, żeby odparowały.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzonym kremem przełożyć
    Ptysie i posypać cukrem pudrem.....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń