Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami - przepis

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2700

Dodano: 26.05.2012

Odsłon: 22892

Klasyczne ptysie z ciasta parzonego.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnuszku należy zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę jednocześnie energicznie mieszając do powstania jednolitej i zwartej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo jajka miksując masę. Gdy ciasto jest jednolitej konsystencji za pomocą łyżki lub szprycy formujemy ptysie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 25 min. Upieczone ptysie najlepiej pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ptysie kroimy na pół i napełniamy je truskawkami oraz bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Ptysie należy zjadać natychmiast ponieważ dosyć szybko stają się wilgotne. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 30 lipca 2012 Jeszcze tylko szczypta soli, zdecydowanie poprawia smak. Termoobieg ułatwia pieczenie, ale bez też można. Nie ma to jak dobry, klasyczny ptyś. Fajnie, że przypomniałaś :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 26 maja 2012 OJ,TAKIE COŚ LUBIĘ NA PEWNO WYPRÓBUJĘ.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń