Do góry

Dania główne Przepis na:

Ptysiowe kluseczki

Ptysiowe kluseczki

Autor: tiss69

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 88

Dodano: 13.04.2012

Odsłon: 985

Ptysiowe - bo to ulubione danie kolegi Ptysia:) Prosty i smaczny obiad lub kolacja. Pierwszy raz jadłam tą potrawę jeszcze w czasach mięsożernych w Finlandii - teraz przygotowuję w domu i znika w oka mgnieniu.

Składniki

  • makaron muszelki, opakowanie 500 g
  • filet z piersi kurczaka, 3-4 pojedyncze filety
  • śmietana 12% lub 18%, kubek 400 g
  • przecier pomidorowy, około 200 g
  • Zioła: bazylia, oregano, majeranek, prowansalskie, spora garść
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 2-3 łyżeczki
  • curry, 2-3 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka, okoł 2 łyżeczek
  • sól, pieprz, wegeta, do smaku-wg uznania
  • cukier, 2-3 łyżeczki
  • olej, oliwa, około 3 łyżek
  • Parmezan, ew. inny twardy starty ser, do posypania
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente

  2. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać przyprawę do kurczaka, vegetę/sól, pieprz, wymieszać, przykryć i dusić do miękkości.

  3. Do śmietany dodać przecier pomidorowy, curry, zioła, cukier, czosnek (inne przyprawy jakie kto lubi i uważa, że będą pasowały do sosu). Wymieszać wszystko. Sos powinien być delikatnie słodko-kwaśny.

  4. Makaron z kurczakiem wymieszać najlepiej jak są jeszcze gorące - wtedy makaron nie przyklei się do dna garnka. Na koniec dodać sos śmietanowo-pomidorowy i zagotować.

  5. Podawać na gorąco posypany parmezanem. Można przybrać świeżą bazylią i tymiankiem.

  6. PS. W oryginalnym przepisie kurczak był duszony razem z cebulą - ale osobiście nie cierpię i nie znoszę cebuli w żadnej postaci i gdzie się da to ją wywalam lub zastępuję czosnkiem, szczypiorkiem lub rzodkiewkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń