Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pucharki z waniliowym ryżem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Ryż opłucz na sitku, przesyp do garnka. Dodaj sól oraz rdzeń i strączek wanilii. Całość zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 25–30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp na nią 2 łyżki cukru, stop go na jasny karmel. Orzechy wymieszaj z karmelem, przełóż na pergamin. Odłóż do zastygnięcia.
Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką cukru. Miękki ryż zdejmij z ognia. Wyjmij strączek wanilii. Posłodź do smaku pozostałym cukrem. Potem nałóż do 4 szklaneczek albo pucharków na przemian z kosteczkami ananasa. 3. Orzechy w karmelu grubo zmiksuj w malakserze. Posyp nimi deser. Każdą por cję udekoruj listkami melisy i od razu podawaj.Źródło: Tina