Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki mięsne w sosie fasolowo - pomidorowym

Pulpeciki mięsne w sosie fasolowo - pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 973

Kolejna wariacja - mielone mięso i ... nowe smaki. Al Italia!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać namoczoną bułkę, jajko, musztardę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem, dodać posiekany pęczek koperku. Konsystencję ciasta mięsnego regulujemy lodowatą wodą lub bułką tartą - w zależności od potrzeb - musi być wyraźnie "plastelinowe". Odstawiamy, żeby wypoczęło.

  2. Na zimną patelnię wlać oliwę z oliwek(2 łyżki). Dodać pokrojoną w piórka cebulę - podsmażyć, aż się zeszkli. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, bazylię i zioła prowansalskie - chwilę zasmażać, do momentu, kiedy poczujemy aromat przypraw. Zalać puszką pomodorów pellati. Zagotować i skręcić ogień do minimum. Przykryć.

  3. Masę mięsną formować w dłoniach w kulki wielkości małych mandarynek (trzeba pomóc sobie zimną wodą, w której maczamy dlonie). Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano - zloto.

  4. W przysłowiowym międzyczasie - podkręcić ogień pod sosem i dorzucić osączoną puszkę fasoli. Zagotować. W tym czasie pulpeciki powinny się wysmażyć - dodać do gorącego sosu pomidorowo - fasolowego. Delikatnie przemieszać, by sos okleił klopsiki.

  5. Podawać z makaronem lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń