Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Autor: kucharzykMarlena

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano: 21.04.2018

Odsłon: 481

Pyszne pulpeciki bez smażenia !

Składniki

  • 650 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3,5 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 500 ml mleka 2%
  • 1 szklanka mąki oraz trochę mąki do obtaczania pulpetów
  • garść kopru
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę, posól ją (dodałam 1 łyżeczkę) niech zacznie się gotować.
    A my zabieramy się za pulpety...
    Weź miskę, wrzuć do niej mięso mielone dodaj: jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką i drobno pokrojony czosnek. Możesz wg uznania doprawić ulubionymi ziołami.
    Dokładnie zagniatamy by równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki.
    Formujemy małe pulpeciki.
    Gdy woda nam się zagotuje wrzucamy otoczone w mące pulpeciki i gotujemy je przez 25 min na średnim ogniu.

  2. Teraz zajmiemy się sosem.

    W misce łączę mąkę z jogurtem na jednolitą masę.

    Wlewam do garnka mleko, czekam aż się zagotuje i dodaje mieszankę z mąki i jogurtu, mieszam cały czas aż zgęstnieje i powstanie konsystencja sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Siekam koperek i wrzucam go do sosu.

    Można na tym skończyć, jednak mi czegoś brakowało i jeszcze zeszkliłam na 2 łyżkach oliwy cebulę z 1 ząbkiem czosnku odrobinę posoliłam i dodałam pieprz.
    Gdy cebula ostygła dodałam ją do sosu.

  3. Ugotowane pulpeciki wrzucam do sosu, pozostawiam na małym ogniu przez 3 min cały czas mieszając.

    Gotowe !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń