Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety drobiowe w sosie serowym- dietetycznie

Pulpety drobiowe w sosie serowym- dietetycznie

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2668

Dodano:

Odsłon: 8746

A to jeden z moich ulubionych przepisów na obiadek:), bardzo szybki i nie wymaga brudzenia miliona garów:)

Składniki

  • Składniki na pulpety:
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego (użyłam mięsa z indyka)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 3 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie)
  • ulubiona przyprawa do mięsa
  • Składniki na sos:
  • mleko zagęszczone niesłodzone 4%
  • plasterek serka topionego light
  • łyżka startego sera Ceko Piórko
  • suszona pietruszka
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • "zagęszczacz"- (np. skrobia kukurydziana, ja użyłam pół łyżeczki kleiku kukurydzianego mojego synka:P)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso na pulpety doprawiłam ulubionymi przyprawami, przeważnie używam własnej mieszanki kebab-gyros, ziołowa do kurczaka, do pieczeni, do żeberek z dodatkiem czosnku, curry i imbiru. Oczywiście jest to kwestia indywidualnego smaku każdego z nas. Do mięsa można dodać jajko i otręby, ale nie jest to konieczne- bez nich pulpety wychodzą twardsze i bardziej zbite.

  2. Pulpety należy formować wilgotnymi dłońmi, dzięki temu nie kleją się do rąk i mają ładny kształt. Gotowałam je na parze przez ok. 20 minut, a na ostatnie 10 minut do gotującej się wody wrzuciłam brokuły, z którymi potem podałam pulpety.

  3. Sos serowy robiłam pod koniec gotowania pulpetów i brokułów. Do małego rondelka wlałam mleczko zagęszczone, dodałam sery, natkę pietruszki i podgrzewałam cały czas mieszając. Doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, mieszałam do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera, starając się jednak nie zagotować sosu. Na koniec zagęściłam połową łyżeczki kleiku- e voila:)

    Smacznego serowego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 14 września 2013 To mięso w tym czymś białym wygląda wyjątkowo nieapetycznie... Znowu te same składniki-czy bez tych wstrętnych serów nie potrafisz nic ugotować ? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 20 maja 2013 no, bardzo polubiłam ten sposób, bo otręby pęcznieją w mięsku i idealnie zastępują bułkę:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 maja 2013 z tymi otrębami to fajny pomysł , będę musiała w końcu zastosować go w mojej kuchni. Pozdrawiam cieplutko :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 maja 2013 Patrząc na fotkę zrobiłam się głodna!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń