Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety drobiowe w sosie z porów

Pulpety drobiowe w sosie z porów

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 261

Dodano:

Odsłon: 7950

Bardzo fajne wyszły pulpety - zbita konsystencja i smakują mięsem, a nie ciastem, czy też bułką tartą, w połączeniu z porowym sosem wyszedł mi bardzo smaczny późny czwartkowy obiad. zapraszam również na mojego bloga Królewskie rozkosze podniebienia:)

Składniki

  • 2 średnie pory, pokrojone w plastry
  • łyżka masła
  • kostka warzywna
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 l wody
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego i mąka do zagęszczenia
  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana cebulka dymka
  • 1 posiekany i utarty z solą i pieprzem ząbek czosnku
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pory zeszklić na maśle, zalać wodą, dodać kostkę i gotować, aż będą miękkie. Zagęścić jogurtem z mąką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  2. Pierś z kurczaka zmielić, dodać jajka, mąkę, natkę, cebulkę, czosnek, sól i pieprz i wyrobić. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać partiami na wrzątek i gotować ok. 5 - 7 min., wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do sosu i wszystko razem gotować na małym ogniu ok. 10 min. Podawać z puree ziemniaczanym. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 05 marca 2012 Zawsze dodawalam bulke tarta do miesa, ale pomysl z maka wydaje mi sie warty wyprobowania. Pulpetow nie gotuje oddzielnie, ale wrzucam surowe do sosu (u mnie pomidorowego)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KingMazur 05 listopada 2011 Nam w zupełności tyle pulpecików wystarczyło na porcję. Pomysł z blenderem fajny, ale chciałam, aby pory były wyczuwalne, ale owszem na kolację ze znajomymi, jak najbardziej zmiksowane pory:) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 05 listopada 2011 Na jedną porcję obiadową powinno być więcej tych pulpecików,no chyba że jest to zdjęcie poglądowe.Można pory potraktować blenderem,sos ma wtedy lepszą konsystencję.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń