Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2102

Dodano:

Odsłon: 8863

Ryba trochę inaczej. Może pracochłonne, ale ten smak wart jest zachodu. :)

Składniki

  • filet z ryby (np. mintaj), 4 kostki
  • jajko, 2 szt.
  • przyprawa do ryb, 1 łyżeczka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1/2 łyżeczki
  • cebula suszona, 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony, 1/2 łyżeczki
  • sól, do smaku
  • koperek posiekany, 4 łyżeczki
  • kostka rosołowa, 1/2 szt.
  • mleko, 1/2 szkl.
  • mąka, 1 łyżeczka
  • Bułka tarta, 12 łyżek + do obtoczenia
  • oliwa, 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rozdrobnić widelcem na kawałki, dodać jajka - zmiksować na w miarę gładką masę. Dodać przyprawę do ryb, czosnek, cebulę, pieprz, 2 łyżeczki koperku, sól i 12 łyżek bułki tartej. Odstawić na ok. 15 minut, by bułka namokła. Masa powinna być bardzo gęsta i plastyczna.

  2. Z tak przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej.

  3. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pulpeciki przez chwilkę - do lekkiego zrumienienia. Następnie zalać wodą tak, by były przykryte. Dodać 1/2 kostki rosołowej. Gotować do średnim ogniu odparowania 1/2 ilości wody. Dodać resztę koperku.

  4. Mleko rozrobić mąką, dodać do sosu. Pogotować jeszcze minutę i gotowe. Pyszne z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka.

  5. Z tej porcji wyszły 22 pulpeciki. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń