Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28001

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Pulpety w sosie"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 70 min; porcja – 590 kcal, cena 4,90 zł

  2. Bakłażan opłucz starannie, osusz, ponakłuwaj gęsto i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40 min, ostudź, usuń pestki.

  3. Miąższ bakłażana przełóż do miski. Dodaj mielone mięso i jajko, wymieszaj. W razie potrzeby, masę zagęść bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, łyżką słodkiej mielonej papryki i łyżeczką mielonego cynamonu. Na koniec do masy dodaj drobno posiekaną cebulę i 2-3 gałązki kolendry.

  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, z przygotowanej masy mięsnej fomuj niewielkie pulpety. Wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony na złoty kolor.

  5. Drugą cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i przesmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj pomidory wraz z zalewą. Duś ok. 5 min. Sos dopraw chili, cukrem, solą oraz posiekaną natką. Włóż pulpety, podgrzej, podawaj np. z kuskusem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń