Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 10322

Pulpety w sosie koperkowym z marchewką

Składniki

  • Mięso mielone drobiowe 0,5kg.
  • Jajko 1szt.
  • Bułka czerstwa
  • Bułka tarta
  • Warzywa na bulion warzywny
  • Przyprawy-sól,pieprz,2 ząbki czosnku,pęczek koperku itp.
  • 100gr masła
  • Jogurt naturalny 100g
  • Mąka 2/3łyżki +do obtaczania pulpetów
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynam od nastawienia wywaru na sos.
    U mnie jak na rosół -marchew,pietruszka,kawałek selera, cebula i natka pietruszki

  2. Mięso łączymy z jajkiem namoczoną i wyciśniętą bułką czerstwą.
    Przyprawiamy solą,pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
    Całość wyrabiamy ręką i jak trzeba to dodajemy bułkę tartą.
    Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Następnie z wywaru wyciągamy warzywa i wkładamy pulpety
    Gotujemy jakieś 30min. W tym czasie siekamy drobno koperek.
    W miseczce łączymy Jogurt naturalny z mąką i wlewamy do pulpetów.
    Wrzucamy 100gr.masła,posiekany koper i finalnie przyprawiamy.
    Marchewke z wywaru kroimy w plasterki i też dokładamy do sosu.
    Gotujemy jeszcze 5/10min.i gotowe.
    Ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym.
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń