Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie paprykowym

Pulpety w sosie paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 271

Dodano:

Odsłon: 6115

Drób w postaci mięsa mielonego. I co dla niektórych może być ważne – jak na pulpety przystało, nie smażone lecz gotowane.

Składniki

  • mielone mięso drobiowe, 80 dag
  • szklanka ciepłego mleka, 1
  • kajzerka, 1
  • ząbek czosnku, 1
  • cebula, 2
  • jajko, 1
  • czerwona papryka, 2
  • szklanka wywaru warzywnego, 1
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki, 1
  • bazylia, lub inne zioła które lubisz
  • olej
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos. Obierz jedną i połowę drugiej, posiekaj niezbyt grubo. Pozostałą połówkę posiekaj bardzo drobno. Nie mieszaj ich ze sobą.

  2. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.

  3. Przygotuj szklankę wywaru warzywnego – w zasadzie może być „z kostki”. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim 1 i ½ cebuli posiekanej niezbyt grubo. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę, liść laurowy i przykryj rondel. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek. Po następnych kilku minutach dodaj wywar, dopraw solą i dodaj łyżeczkę papryki ostrej oraz ulubione zioła. Duś pod przykryciem około 15 minut.

  4. Po tym czasie wyłów listek laurowy, a sos lekko zmiksuj. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw według uznania.

  5. Pulpety. Kajzerkę namocz w letnim mleku. Do zmielonego mięsa dodaj tą ½ cebuli bardzo drobno posiekanej, wbij jajko, przypraw solą i pieprzem, dodaj odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wymieszaj.

  6. Z mięsa formuj zgrabne, niezbyt duże pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucaj je na osolony wrzątek. Wyjmuj je łyżką cedzakową po kilku minutach od wypłynięcia. Pulpety podawaj polane sosem paprykowym z ziemniakami z wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Alina01 19 maja 2014 hmmm... brzmi fajnie ale nie kumam co mam obrac w pierwszym etapie :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń