Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 2070 Ocena: 46321

Dodano:

Odsłon: 1175

Tak przygotowane pulpety są delikatne i niesamowite w smaku.

Składniki

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 mała cukinia
  • cukier
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy ( majeranek, sól, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego) i kilka łyżek zimnej wody. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń