Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety wieprzowe z makaronem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Obraną, posiekaną drobno cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek podsmażamy na patelni na małej ilości tłuszczu.
Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy, by nasiąkła. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, pieprz i sól. Na koniec wrzucamy podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Mokrymi rękami formujemy z mięsa pulpeciki, które obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły. Do pozostałego na patelni tłuszczu wrzucamy zmiksowane pomidory z zalewy, wlewamy wywar z warzyw, zagęszczamy łyżeczką mąki. Sos chwilkę gotujemy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mrożonkę wrzucamy na patelnię, doprawiamy ziołami i smażymy na chrupko. Pulpety podajemy z sosem, makaronem i warzywami.
Wartość odżywcza jednej porcji: 576 kcal, Białko: 17 g, Tłuszcz: 18 g, Węglowodany: 63,7 g
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,10 złŹródło: Rewia