Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z brukselką

Pulpety z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1814 Ocena: 41740

Dodano:

Odsłon: 5527

Od zawsze, kiedy pamiętamy, ubóstwiamy brukselkę. Nie wiadomo czemu sporo ludzi jej nie lubi. A to taka pycha <3 Połączenie z mięsem jest rewelacyjne <3

Składniki

  • 10 szt brukselki
  • 250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • kminek mielony
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy.

    Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

    Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym.

    W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min.

    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów (najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń