Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta, szybka babka na oleju

Puszysta, szybka babka na oleju

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 3148

Dodano: 22.11.2017

Odsłon: 20998

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ...
  • Lukier i posypka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • woda
  • 100g żurawiny suszonej
  • sok z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

  2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.

  3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 24 listopada Ta babeczka jest pycha. Nazywałam ją "obiadową", bo robiłam w trakcie gotowania obiadu i była już gotowa na deser. Proponuję dodać jabłka - ciasto będzie wilgotniejsze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń