Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste bułeczki maślane z lukrem

Puszyste bułeczki maślane z lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7977

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Puszyste bułeczki maślane z lukrem"

Składniki

  • 30 g drożdży (ok. 1/2 opakowania lub 2 opakowania drożdży instant)
  • 300 ml mleka
  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 90 g masła
  • szklanka suszonych owoców: śliwek, moreli, rodzynek
  • 1/4 szklanki cukru
  • jajko Lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • łyżka wrzątku
  • łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mleko, cukier i drożdże. Gdy zaczną rosnąć, dosyp mąkę, cynamon i dorzuć pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko, posiekane suszone owoce. Wyrób zwarte ciasto. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na godzinę, by wyrosło.

  2. Uformuj z ciasta bułeczki i umieść je na natłuszczonej blasze. Poczekaj, aż znowu wyrośnie.

  3. Zrób lukier: utrzyj i polej gęstym syropem ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj z kubkiem gorącego kakao.

  4. Jak to zrobić?

  5. Ozdób lukrem: Przełóż go do foliowej torebki. Odetnij róg i wyciśnij masę na bułeczki. Możesz doprawić lukier odrobiną cynamonu lub skórką z cytryny.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń