Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto ze śliwkami

Puszyste ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 56466

Dodano:

Odsłon: 3440

Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki

  • tortownica o średnicy od 20 cm do 22 cm
  • 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 200 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • około 300 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia ciasta po pieczeniu
  • na kruszonkę - jeżeli pieczemy ciasto z kruszonką:
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • 1 łyżka masła dobrze schłodzonego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję kruszonkę:
    Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę ze sobą, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

    Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestki.

  2. Teraz przygotuję ciasto:
    Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam.

    Do miski przekładam tłuszcz, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
    Następnie dodaję po jednym żółtku i gdy się połączy z masą to dodaję następne.
    Dodaję skórkę z cytryny, stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję.

    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, tak aby białko połączyło się z ciastem.

  3. Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem od pieczenia, górę wyrównuję, układam śliwki i posypuję kruszonką.

  4. Pieczenia ciasta:
    Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut, do suchego patyczka, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

    Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

  5. Ciasto ze śliwkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń