Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty chleb domowy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 575
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 123
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22689
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 575
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 123
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22689
Składniki
Przesiej mąkę tortową i żytnią, wymieszaj i na środku zrób dołeczek. Dodaj starty na małych oczkach ziemniak, sól, kminek, cukier, roztopiony smalec i rozkruszone drożdże. Dodaj 300 ml wody i wszystko to wymieszaj dokładnie. Uformuj kulę, przykryj i wstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby wyrosło.
Następnie jeszcze raz przegnieć je i uformuj bochenek. Połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz chleb najpierw przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie obniż ją do 180°C i dopiekaj jeszcze przez 40 minut.
Czas przygotowania: 80 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 169 kcal.Źródło: TV14