Do góry

Napoje Przepis na:

Pyszna nalewka pigwowa, idealna na jesienne wieczory

Pyszna nalewka pigwowa, idealna na jesienne wieczory

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 2059

Dodano:

Odsłon: 3611

Na dobre rzeczy - tak w życiu, jak i kuchni - warto poczekać trochę dłużej. Nie inaczej jest właśnie z tą nalewką z owców pigwy i dodatku alkoholu. Jeżeli dacie owocom czas, by puściły sok, a samemu trunkowi potem jeszcze trochę poleżakować, nabierze mocy. Nalewka jest słodka i "ciągnąca", idealna na spotkanie z przyjaciółmi czy wieczorne pogaduchy. Spieszcie się, to ostatni moment, kiedy możecie kupić jeszcze pigwę. Niestety, tę rosnącą na działkach czy w ogrodach, dotknęły już pierwsze przymrozki i nie da się jej wykorzystać w tym przepisie.

Składniki

  • 3 - 3,5 kg świeżej pigwy
  • 1,5 kg cukru
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 96% ( może się okazać, że będzie potrzebne więcej)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować czysty słój około trzylitrowy (jak do kiszenia ogórków), owoce opłukać pod bieżącą wodą, ścierając delikatny meszek ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki (nie obierać!).
    W słoiku układać warstwowo pigwę i przesypywać cukrem, aż do wyczerpania składników. Słój z wierzchu przykryć gazą, by zapewnić dostęp powietrza, ustawić w słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie).
    Czas oczekiwania na sok jest zróżnicowany i zależy od temperatury, w jakiej stoi słój. Może to potrwać jeden do dwóch tygodni. W tym czasie warto potrząsać zawartością, by cukier się sukcesywnie rozpuszczał.
    Odcedzić otrzymany sok i połączyć ze spirytusem w proporcji 1 l soku i 0,5 l alkoholu (jeśli zostanie Wam sok - proporcjonalnie wymieszać ze spirytusem). Nalewkę odstawić na co najmniej 2 tygodnie.
    Po tym czasie możecie się już tylko delektować tym złocistym trunkiem i rozpływać nad jego smakiem.

  2. Recycling: owoce pigwy, które zostaną po odlaniu soku, możecie wykorzystać do ugotowania kompotu lub przygotowania delikatnego musu. W tym celu przesmażcie je w rondlu, w razie czego podlejcie odrobiną wody, zblendujcie i zapasteryzujcie w słoiczkach. Dla przełamania smaku można dodać jabłko i doprawić cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 listopada No Aga, z tej strony, to Ciebie jeszcze nie znałem, choć też jest MOC ;)
Super nalewczka i taki kieliszeczek, to bym nawet przy obecnym stanie ciała i ducha wypił :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń