Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszne ciasto bez pieczenia"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Posypka: Wysyp migdały na blachę. Cukier zalej wodą i mieszając, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie złocisty sos toffi. Polej nim migdały. Ostudzoną masę lekko zmiksuj.
Wyłóż formę (8 x 24 cm) folią. Na dno wysyp połowę posypki.
Ubij 600 ml kremówki z mlekiem skondensowanym (ma podwoić objętość).
Połącz zwykłe mleko i brandy. Zanurz w nich 1/4 herbatników. Wyłóż nimi spód formy. Posmaruj 1/3 kremu. Posyp łyżką posypki. Zrób tak samo jeszcze dwie warstwy. Zakończ warstwą herbatników. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
Ubij resztę kremówki z cukrem i esencją waniliową. Wyłóż ją na wierzch tortu. Udekoruj resztą posypki.
Migdały w słodkim toffi będą bardziej chrupiące, jeśli przed zalaniem sosem uprażysz je na patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor. W czasie prażenia często je mieszaj.Źródło: Olivia