Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto z masą budyniowo - czekoladową

Pyszne ciasto z masą budyniowo - czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2410

Dodano:

Odsłon: 4919

Lubicie ciasta lekkie jak chmurka, a przy tym smakujące tak, że trudno oprzeć się pokusie zjedzenia kolejnego kawałka? Na pewno. Zatem mam pysznego pewniaka, który urzeknie Was swoim wyglądem i skradnie kubki smakowe słodyczą. Ciemny biszkopt przełożony masą budyniową, z dużą ilością czekolady, mnóstwo świeżo ubitej śmietanki i złociste wiórki kokosowe. Całość dopełniają plasterki mini batoników z karmelem i orzeszkami arachidowymi, złota posypka cukrową oraz świeże listki mięty. Tak więc dziś przepis na deser, który znika w okamgnieniu.

Składniki

  • - na biszkopt
  • 6 jaj (L)
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • szczypta soli
  • - na masę budyniową
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka + 2 łyżki
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła 82% (o temperaturze pokojowej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • - dodatkowo
  • 600 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania śmietan - fixu
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • posypka cukrowa, listki mięty
  • 2 - 3 mini batoniki typu snickers
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypywać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać mąkę, kakao i proszek, krótko z miksować i wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około kwadransa w temperaturze 180 stopni Celsjusza, sprawdzić, czy wbity patyczek jest suchy. Wyciągnąć i upuścić z blaszką na podłogę, co zapobiegnie opadnięciu biszkoptu.
    Wystudzić, odkleić delikatnie papier i przekroić wzdłuż na 2 części.
    Pół litra mleka zagotować z 6 łyżkami cukru, w pozostałych 250 ml rozpuścić proszki budyniowe, wlać do gotującego się mleka (stopniowo), mieszać rózgą, by nie było grudek. Gotować do dwóch minut, zdjąć z ognia, wystudzić.
    Na małej patelni lub w rondelku roztopić czekoladę mleczną z 2 łyżkami mleka, przestudzić. Czekoladę gorzką posiekać nożem.
    Do garnka z wystudzonym budyniem dodawać stopniowo masło i miksować na niskich obrotach na gładką masę, na koniec dodać roztopioną czekoladę mleczną, kilkoma ruchami miksera połączyć całość.

  2. Wsypać gorzką czekoladę, przemieszać łyżką i wyłożyć na blat biszkoptu. Przykryć drugą częścią.
    Na suchej patelni teflonowej uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor, wystudzić.
    W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać śmietan - fixy wymieszane z cukrem pudrem, krótko zmiksować do połączenia.
    Wyłożyć na biszkopt, posypać wiórkami i posypką cukrową.

  3. Batoniki pokroić w poprzek na około milimetrowe plasterki (siedem z każdego), ułożyć dowolnie na cieście. Przybrać listkami świeżej mięty. Schładzać w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
    Podawać z kawą i delektować się smakiem :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 marca Tak się zastanawiałem, czy to, aby nie zimowe klimaty wprawiły Cię w sen ;) Jak widać nasza kochana WIOSNA przywraca wszystkich do życia hini.
Ciacha z takimi masami biorę, bez pytania ;) To lubimy MY, Lwy z Podkarpacia, choć jeden wiadomo skąd ;) WROCLove Forever :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń