Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne truskawkowe serca

Pyszne truskawkowe serca

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 5468

Przepyszne drożdżówki nadziane dżemem truskawkowym, najlepiej swojej roboty :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w letnim mleku. Odczekać 20-30min.

  2. Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać zaczyn, żółtko i masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno być dość elastyczne.Przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5h do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie wysypać na stolnicę trochę mąki. Ciasto uformować w walec i pokroić na 8 części. Podsypywać mąką w razie potrzeby (ale nie za dużo żeby ciasto pozostało elastyczne i po upieczeniu żeby nie stwardniało). Każdą z części formować w kształcie kółka i rozwałkować na placek grubości ok.0,5cm. Na każdy placek nakładać po łyżce dżemu truskawkowego (może być oczywiście inny ulubiony - rewelacyjne sa również malinowe i np. konfitura śliwkowa z wanilią i pomarańczą). Placuszek zwinąć w rulonik, a następnie na pół sklejając ze sobą końce. Po przeciwnej stronie (na "brzuszku") przeciąć uformowaną bułeczkę wzdłuż zostawiając ok.2-3 cm przy zlepionych końcach. Rozcięte części ostrożnie odwinąć na boki formując serduszko.

  4. Uformowane bułeczki kłaść na formie wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach (na typową prostokątną formę max. 4 szt.). Rozgrzać piekarnik do ok. 180st. W czasie nagrzewania piekarnika zostawić bułeczki do wyrośnięcia (na jakieś 20min.). Piec aż do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GosiaKG 31 marca 2010 Wyglądają cudnie! z pewnością wypróbuję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń