Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jeśli robimy ten chleb pierwszy raz musimy zrobić zaczyn, potem będziemy korzystać z zaczynu, jaki zostanie nam z poprzedniego pieczenia
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45628
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23114
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1288
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45628
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23114
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1288
Składniki
1. zaczyn robimy kilka dni wcześniej, mąkę wymieszać z barszczem, drożdżami i wodą, tak aby powstało dość gęste ciasto, włożyć do słoika, zakręcić, wstawić do lodówki na ok tydzień, 2. kolejny etap: zaczyn zmieszać z 1 szkl mąki żytniej i 1 szkl letniej wody (uważać, żeby woda nie była zbyt ciepła), odstawić na ok 10 godz, 3. do rozrobionego wcześniej zaczynu dodać 1 kg mąki pszennej, słonecznik, siemię, otręby, sól, drożdże i 3 szkl letniej wody, dobrze wymieszać (można łyżką albo ręką), 4. z powstałego ciasta odłożyć 1/3 słoika (będzie to zaczyn na kolejny chleb, można trzymać do 3 tyg w lodówce), ciasto rozłożyć do dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia), ręką moczoną w zimnej wodzie wyrównać wierzch, odstawić na 2 godz, 5. po tym czasie wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, pieczemy 70 min w 200 st, 6. po upieczeniu wyjąć z blaszek, zdjąć papier, pozostawić do odparowania, smacznego