Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyszny domowy chleb

Pyszny domowy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 3395

Dodano:

Odsłon: 3227

jeśli robimy ten chleb pierwszy raz musimy zrobić zaczyn, potem będziemy korzystać z zaczynu, jaki zostanie nam z poprzedniego pieczenia

Składniki

  • zaczyn: maka pszenna 3 łyżki,
  • barszcz biały 1 łyżka,
  • drożdże 1 dag
  • woda,
  • chleb: mąka żytnia 1 szkl
  • mąka pszenna (zamojska) 1 kg
  • słonecznik 3/4 szkl
  • siemię lniane 3/4 szkl
  • otręby pszenna 3/4 szkl
  • drożdże pasek szerokości 1 cm
  • sól 4 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. zaczyn robimy kilka dni wcześniej, mąkę wymieszać z barszczem, drożdżami i wodą, tak aby powstało dość gęste ciasto, włożyć do słoika, zakręcić, wstawić do lodówki na ok tydzień,
    2. kolejny etap: zaczyn zmieszać z 1 szkl mąki żytniej i 1 szkl letniej wody (uważać, żeby woda nie była zbyt ciepła), odstawić na ok 10 godz,
    3. do rozrobionego wcześniej zaczynu dodać 1 kg mąki pszennej, słonecznik, siemię, otręby, sól, drożdże i 3 szkl letniej wody, dobrze wymieszać (można łyżką albo ręką),
    4. z powstałego ciasta odłożyć 1/3 słoika (będzie to zaczyn na kolejny chleb, można trzymać do 3 tyg w lodówce), ciasto rozłożyć do dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia), ręką moczoną w zimnej wodzie wyrównać wierzch, odstawić na 2 godz,
    5. po tym czasie wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, pieczemy 70 min w 200 st,
    6. po upieczeniu wyjąć z blaszek, zdjąć papier, pozostawić do odparowania,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń