Do góry

Desery Przepis na:

Pyzy drożdżowe w miętowej polewie

Pyzy drożdżowe w miętowej polewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2211 Ocena: 13070

Dodano:

Odsłon: 185

Wyborne i smaczne.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • jajka kurze 2 szt
  • Drożdże 3 dag
  • Masło 3 łyżki
  • Składniki na polewę miętową:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 -5 łyżek likieru miętowego
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże, cukier wymieszać w 1/3 szklance ciepłego mleka i łyżka mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, posolić, połączyć z resztą mleka, jajkami i rozczynem. Wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne, wlać stopione ostudzone masło, jeszcze raz wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować z ciasta kulki i gotować na parze pod przykryciem 15 minut- po czym polać przygotowaną plewą.
    Wykonanie polewy:
    Cukier zmiksować z likierem na gęsty, gładki lukier.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń