Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyzy po góralsku z chrupiącą wędzonką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 256
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 256
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Połowę ziemniaków ugotuj w mundurkach i odstaw do ostygnięcia. Obierz je i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Resztę surowych ziemniaków obierz i również zetrzyj.
Wymieszaj surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę wędzonkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, kminek, majeranek, sól i tyle mąki, żeby ciasto było zwarte. Zagnieć.
Z ciasta uformuj dłońmi kulki. Obtocz je w grubo mielonej mące. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj około 10 minut (w zależności od wielkości pyz). Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową.
Wędzony boczek pokrój w kosteczkę, cebulę w cienkie talarki i razem podsmaż na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Polej tym pyzy. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.
ok. 60 minut
Porcja 560 kcal
Koszt porcji ok. 2 zł
Przepis na 6 porcjiŹródło: Kobieta i życie