Do góry

Dodatki Przepis na:

Pyzy. Po prostu - pyzy!

Pyzy. Po prostu - pyzy!

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 5017

Pyzy smakują dobrze zarówno z nadzieniem - mięsnym, owocowym czy innym - jak i same. Z sosem, surówką - stanowią samodzielne danie obiadowe. Podane jako dodatek do potrawy - np. pieczeni - też nic im nie brakuje. Dobre pod każdą postacią. Pyzy. Po prostu - PYZY!

Składniki

  • ok. 1,5 kg dobrych ziemniaków
  • jajko
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ok. 1/3 ziemniaków ugotuj "na miękko", odparuj i przeciśnij przez praskę (zgnieć, zmiel w maszynce).

  2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
    Odciśnij dokładnie przez lnianą ściereczkę.

  3. Odciśniętej wody nie wylewaj - pozwól, aby się trochę odstała, zlej delikatnie, a pozostały na dnie krochmal dodaj do ciasta.

  4. Dodaj jajko i ok.1/5 mąki ziemniaczanej - ciasto powinno być spoiste, ale niezbyt twarde. Śląskie (chyba nie tylko) gospodynie radzą sobie dzieląc ciasto z ziemniaków na 4 części - jedną z nich zastępując mąką. W 99% przepis ten się sprawdza!

  5. Utocz z ciasta okrągłe kluski. Można je oczywiście nadziać - dowolnym farszem. Można je po prostu ugotować w dużej ilości osolonej wody. Gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
    Podgotowane (wyjęte zaraz po wypłynięciu) pyzy można zamrozić. Najlepiej rozkładając oddzielnie na tacce, dopiero kiedy będą całkiem zamrożone włożyć do pudełka lub woreczka.

  6. U mnie - podane z sosem, który został po pieczonej perliczce, ale może być dowolny.
    Oczywiście zielenina jak najbardziej wskazana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 09 września 2014 ...sory!!!! , zwracam honor, przeczytalam skladniki i tu nie ma podzielonych ziemiakow na gotowane i tarte, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 08 września 2014 Pyzy robi sie z tartych i gotowanych ziemiakow, Twoje to raczj slaskie z nadzeniem,wygladaja smacznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 20 lutego 2014 wyglądają pysznie, ale nie wiem czy kiedyś się odważę sama je zrobić, jednak lądują do książki :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń