Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy "smażone"

Pyzy smażone

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1664

Dodano: 01.03.2012

Odsłon: 9308

Polecam pyzy przygotowane w trochę inny sposób jak te które robimy tradycyjnie gotując ....polecam i życzę smacznego

Składniki

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg maki pszennej
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 1 mała papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • gotowy sos z torebki lub własnej roboty
  • kilka ugotowanych pieczarek
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac ziemniaki (można dac troszkę soli), schłodzic i zemlec w maszynce .Pieczarki ,paprykę i cebule pokroic w kostkę ,dodac troszkę soli do smaku , szczyptę ziół prowansalskich .dac na patelnię razem z masłem i poddusic do miękkości-odstawic do przestygniecia .Do ziemniaków dodac obydwie mąki , jajko , troszkę soli i zarobic bardzo delikatnie ciasto.Gdy jest za miękkie można dodac troszkę mąki żeby się nie kleiło do rąk.

  2. Gdy ciasto gotowe podzielic na ok 10 części (mniej wiecej tyle wychodzi z tych składników)do każdej części dawac na środek łyżkę farszu uformowac kulkę ,gotowe pyzy smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron(w taki sposób jak pączki).Gotowe podajemy z sosem (ja użyłam gotowy z torebki)dodatkowo podgotowałam kilka grzybków które moża dac na pyzy tak jak na zdjęciu wg uznania .....Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń