Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 432

Dodano:

Odsłon: 6629

Lubicie pyzy z mięsem ? Ja bardzo ale nie często je robię. A te powstały, że tak powiem z przymusu. Miałam udusić łopatkę do chleba ale okazało się, że bardzo szybko zrobiła się miękka i po prostu zaczęła się rozwalać. A jako, że dawno pyz nie było pomyślałam, że je zrobię. I tak wpadka kulinarna okazała się pysznym obiadem.

Składniki

  • MASA ZIEMNIACZANA :
  • 2 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • 3 jajka
  • ok. 1 szk mąki pszennej typ 500
  • ok. 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • NADZIENIE :
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka płatków czosnku ( lub 2 ząbki świeżego )
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
  • 1,5 szk wody
  • 2 łyżki syropu trzcinowego
  • 1 łyżka soli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. NADZIENIE :
    Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
    Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
    Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
    Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ).
    Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.

    MASA ZIEMNIACZANA :
    Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
    Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
    Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę.
    Nie wyrabiać za długo.
    Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule.
    Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
    Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
    Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
    Jak zostaną można podsmażyć.
    Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń