Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem.

Pyzy z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1834

Dodano:

Odsłon: 22319

Wszyscy je lubimy.

Składniki

  • ziemniaki, 1 kg
  • Mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 i 1/2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • mięso wołowe z rosołu, 250 dag
  • mięso z kurczaka, np: 3 dramstiki lub 1 pierś
  • sól i pieprz, do smaku (jak kto lubi)
  • boczek i cebulka (tylko dla wielkich)smakoszy, kilka plasterków
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przecisnąć przez praskę i dodać mąkę oraz jedno jajko, ze wszystkiego wyrobić ciasto.

  2. Mięso obrać, zmielić w maszynce (można też zmielić warzywa z rosołu np. marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek) do mięsa dodać jajko i doprawić do smaku.

  3. Z ciasta formujemy kulki. Kulkę uformowaną z mięsa i otaczamy ciastem

  4. Gotowe kluski wrzucamy na gotująca osoloną wodę. Gotujemy ok 5-8 min. Smacznego moi mili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 września 2017 Moje pyzuchny - z sosikiem grzybowym, ogórkiem kwaszonym lub surówką z kiszonej kapustki. Mmm, dawno nie robiłam. Super przepis, prosty, czytelny. Polecam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 30 stycznia 2012 Fajny przepis dzisiaj robiłam na obiad, są pyszne!!

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 08 czerwca 2010 Fajny przepis na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu (którego zazwyczaj nikt nie je), w dodatku przepis czytelny i łatwy w przygotowaniu. Do ulubionych i do wypróbowania w następny poniedziałek :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 05 czerwca 2010 pycha ale to przepis dla koneserów, bo nie każdy to potrafi.
Jednak fajnie że Twój przepis tu zagościł.

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń