Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche z rybą i pokrzywą

Quiche z rybą i pokrzywą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Quiche z rybą i pokrzywą"

Składniki

  • Na 12 i 1 dag mąki pszennej
  • 7 i 1 dag zimnego masła
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody. Na 2 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 20 dag łososia (wędzony lub ugotowane filety)
  • 5 dag + 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 1 l mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło, jajko, wodę oraz sól. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno i boki formy do tarty.

  2. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Wystudź.

  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj umyte listki pokrzywy, duś 2-3 mi- nuty. W rondelku roztop pozostałe masło. Dodaj mąkę, mieszając smaż 1-2 minuty, powoli wlej mleko, gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę. Dopraw solą oraz pieprzem. Gdy sos ostygnie, dodaj do niego jajko, wymieszaj.

  4. Na cieście rozłóż listki pokrzywy oraz kawałki łososia. Polej sosem i posyp startym serem. Piecz 30 min w temperaturze 180°C.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 410 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń