Do góry

Desery Przepis na:

"APPLE pie"

APPLE pie

Autor: NelaGotuje

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 193

Dodano: 30.09.2014

Odsłon: 762

Najlepiej smakuje na ciepło z lodami ;-)

Składniki

  • -500g mąki tortowej
  • - troche więcej niż pół szklanki cukru
  • - 1 łyżka proszku do pieczenia
  • - 1 duża łyżka gęstej śmietany (najlepiej 18%)
  • - kostka masła lub margaryny
  • - 1 torebka cukru wan.
  • - 3 żółtka
  • -pół szklanki migdałów w słupkach
  • -1,5-2 kg jabłek (naj. kwaśnych)
  • -1,5 łyżek cynamonu
  • - łyżeczka soku z cytryny
  • - łyżka brązowego cukru
  • - 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. CIASTO:

    Do żółtek dodaj: mąkę, cukier i cukier wan., proszek do pieczenia, posiekane masło, śmietanę i migdały. Żagnieść i włożyć do lodówki na godz.

    2. FARSZ:

    Obierz, usuń gniazdka i zetrzyj jabłka (ja trę w blenderze na paseczki-grube). Jabłka zasyp cukrem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15 min. (nie gotując ich! )...
    Do jabłek wrzuć cynamon i wymieszaj.

    Wyjmij ciasto z lodówki i przekrój na nierówną połówkę- mniejszą część ciasta włóż do zamrażalki.

    Pozostałą część ciasta wykładaj na formę do ciasta wysmarowaną masłem.- Spód ponadziewaj widelcem. (jak zostanie ci trochę ciasta to zrób boczki)
    Włóż spód do nagrzanego piekarnika do 180*C na 10 min. (Spód nie musi być upieczony wystarczy że od boków będzie zarumieniony).

    Jak spód się upiecze posyp go bułką tartą by jabłka go nie zmoczyły.

    Na gorący i posypany spód wyłóż jabłka (Możesz dodać do nich rodzynek).

    Część ciasta z zamrażalki rozwałkuj i nałóż na jabłka tak aby zakrył całą górę ciasta. (możesz na górze ciasta zrobić rysunek z rodzynek itp...).

    Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 50-60min.
    SMACZNEGO!!!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń