Do góry

Dania główne Przepis na:

"Carnitas", czyli mięso z kuchni meksykańskiej

Carnitas, czyli mięso z kuchni meksykańskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3353

Dodano:

Odsłon: 515

Jak to mówią w życiu wszystkiego trzeba skosztować więc zrobiłam takie oto smaczne mięso ;)

Składniki

  • łopatka bez kości 500 g
  • sól 1/3 łyżeczki
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona 1 szczypta
  • pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • liść laurowy 1 szt
  • ząbek czosnku 1 szt
  • cebula 1/2 szt
  • pomarańcza 1/2 szt
  • woda 1/2 szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć i pokroić na 5 cm kawałki. Do garnka włożyć mięso, wszystkie przyprawy, cebule przekrojona na pół, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z pomarańczy (wcześniej dokładnie wyszorowaną) i to, co z niej zostało :) Całość zalać wodą.

  2. Zagotować i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. (Z racji tego, że mój garnek nie nadawał się do piekarnika, całość przelałam do naczynia żaroodpornego). Całość piec 2 godziny. Następnie mięso wyciągnąć, pozostałość przelać przez sito, by został sam sos. Do sosu dodać mięso i nieco go zrumienić ( w piekarniku jeszcze przez ok. 10 m-15 min.) Przed podaniem mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ja mięso podałam na sałacie lodowej z dodatkiem czerwonej fasolki i pomidora :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń