Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste a zarazem efektowne ciasto z mini croissantów i budyniu. Świetnie smakuje, wyglądem zachwyci gości i domowników.
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 348
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 177
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 348
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 177
Składniki
Tortownica 20 cm. Boki wykładamy folią przezroczystą a spód herbatnikami. Odmierzamy pół litra mleka, odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim budyń śmietankowy, dodając 2 łyżki cukru ( około 30 g ). Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy dokładnie wymieszany budyń i ciągle mieszając, zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy 100 g masła pokrojone w kawałki. Gorący budyń przekładamy na herbatniki w tortownicy.
Na budyń układamy croissanty. Teraz identycznie gotujemy budyń czekoladowy, mieszamy go z 100 g masła i przekładamy na croissanty.
Zostawiamy ciepłe ciasto kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej aż ostygnie. Wierzch posypujemy kolorowymi płatkami. Potem przekładamy do lodówki. Ciasto szybko się wiąże. U mnie z tym ciastem szybko poradziła sobie kilkuletnia Julcia.