Do góry

Desery Przepis na:

"Kubusiowe co nie co"

Kubusiowe co nie co

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 263

Dodano:

Odsłon: 12085

Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 900 ml soku KUBUŚ (truskawka, banan)
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona (np. truskawkowa)
  • DODATKOWO: 2 galaretki czerwone, 2 opakowania delicji (np. truskawkowych)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy - wszystko miksujemy na szklistą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na najniższych obrotach miksujemy tak żeby powstała jednolita masa jajeczna. Kolejno do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Tak powstały biszkopt przelewamy do foremki wcześniej natłuszczonej i delikatnie oprószonej mąką o wymiarach ok. 23 x 39 cm. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180'C.

  2. Rozpuścić 1 galaretkę w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia, pozostałe 2 rozpuści w 800 ml wrzątku i również odstawić do wystygnięcia - ważne żeby galaretki nie stężały całkowicie.

    MASA BUDYNIOWA: w 1,5 szklani soku rozpuścić 3 budynie a pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlewamy rozczyn śmietankowy i gotujemy budyń cały czas mieszając żeby nie powstały grudki.

    MASA ŚMIETANOWA: zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno a pod koniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę (tą rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody) i jeszcze raz dokładnie ubić.

  3. Na upieczony biszkopt (lekko ostudzony) wykładamy jeszcze gorący gęsty budyń i odstawiony do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie na wierzch budyniu układamy delicje a na nie masę śmietankową. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką (tą którą rozpuściliśmy w 800 ml wody).
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    SMACZNEGO!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

siasiak 23 kwietnia 2014 Zrobiłam na święta. Zmieniłam tylko kolor galaretek na żółte i soku na zielony. Określić je jako przepyszne to za mało powiedziane i to nie są tylko moje słowa :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń