Do góry

Dania główne Przepis na:

"Morskie" pulpeciki z sosem pomidorowo - tymiankowym

Przepis dnia 2010-09-13
Morskie pulpeciki z sosem pomidorowo - tymiankowym

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1633

Dodano: 09.09.2010

Odsłon: 11438

Pyszne, zdrowe danie o ciekawym smaku.

Składniki

  • Filet z dorsza (lub innej ulubionej ryby), 0,5 kg
  • krewetki Tigera, 0,20 dkg
  • surowe jajko
  • Natka pietruszki, łyżka
  • skórka z cytryny, łyżka
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • bułka tarta 3-5 łyżek
  • Sos:
  • puszka pomidorów
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • gałązka świeżego tymianku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę, obrane krewetki, jajko, zmiksować w blenderze na gładką masę. Dodać posiekaną natkę, skórkę z cytryny,bułkę tartą, doprawić do smaku. Wyrobić na dość gęstą masę.

  2. Z masy formowować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, odstawić.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać pomidory, tymianek, listek laurowy, dusić aż pomidory się rozpadną. Ew. dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem. Sos możemy przetrzeć przez sito.

  4. Podsmażone wczesniej pulpety wrzucić do gotowego sosu, podgrzewać ok 4-5 minut.

  5. Danie dobrze smakuje z ryżem lub makaronem, mnie osobiscie najbardziej z kawałkiem świeżej bagietki. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami, pulpeciki możemy zrobić tylko z rybki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 09 września 2010 o Madziak gdy sobie wyobrażam jak to smakuje, to już wiem, że podbiłaś tym moje podniebienie :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń