Do góry

Desery Przepis na:

"Serniko-jabłecznik" bez pieczenia

Serniko-jabłecznik bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3315

Dodano:

Odsłon: 1152

Ciasto zawiera ser więc można je nazwać sernikiem. Zawiera też jabłka więc po części jest jabłecznikiem. Na pewno jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne i warte wypróbowania:)

Składniki

  • jabłka starte 1 kg
  • ser mascarpone 50 dag
  • herbatniki kakaowe na 3 warstwy
  • cukier do smaku
  • polewa:
  • masło 25 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 3 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepiej wybrać jabłka słodkie ale mało soczyste. Ich waga po starciu powinna być ok. 1 kg.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy lekko na sicie, żeby nie miały zbyt dużo soku i szybko /żeby nie ściemniały/ dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera i dosładzamy według uznania.

  2. Spód blaszki wykładamy kakaowymi herbatnikami. Na herbatniki wykładamy połowę masy, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy resztę masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.

  3. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na ogniu, dodajemy cukier puder i mieszamy do czasu aż otrzymamy jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mleko, energicznie mieszając łączymy składniki.
    Gotową polewą dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Uwaga: herbatników niczym nie nasączamy- one z czasem zmiękną od wilgotnej masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia O Mamusiu, ale pychotka :D Połączenie ulubionego sernika z jabłkami jest rewelacyjne.
Super ciacho i co ważne dla mnie - bez pieczenia :)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń