Do góry

Dania główne Przepis na:

"Zając" - regionalna pieczeń wieprzowa

Zając - regionalna pieczeń wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 11939

Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest z mięsa mielonego. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i przypraw. No i właśnie wymieniona już błona wieprzowa - jest to nieodłączny element tej pieczeni. Nie jest łatwo ją dostać. Można spróbować u jakiegoś zaprzyjaźnionego rzeźnika...trzeba trochę pokombinować . Czasami w środku pieczeni znajdziemy polędwiczkę wieprzową . Pieczeń ta wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Pokrojona w plastry i polana sosem...mniam! Idealny obiad :) Jak w domu zrobić fantastyczną pieczeń z mięsa mielonego - sprawdzony przepis krok po kroku. Oto przepis wg. którego ja przygotowałam pieczeń wieprzową zwaną "zającem"

Składniki

  • 1 kg świeżego mięsa mielonego z wieprzowiny
  • 3 jajka
  • 1 sucha bułeczka, namoczona w rosole i odciśnięta
  • 1 błona wieprzowa, wymoczona w zimnej wodzie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz (ma być pikantnie)
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • nasiona kminku do posypania
  • wegeta do smaku
  • czerwona mielona papryka do posypania pieczeni
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!!

  2. Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie 'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego.
    Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.

    Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aba 15 grudnia 2017 Mam pytanko, ponieważ nie mam szans na zdobycie błony to czy można by wykorzystać coś w zamian? np folię spożywczą..., czy to by bardzo zmieniło smak lub konsystencję?? Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 15 grudnia 2017 od zawsze lubiłam takie pieczenie ;)) ale pysznie wygląda!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 U nas już po obiedzie, a Ty mi tu "zajączka" serwujesz hehehe.
Zjadło się takich już wiele, dawniej ojciec takie robił, a teraz nam też całkiem dobre wychodzą ;)
SUPER :D
Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń