Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbar w leciutkiej bezie z twarogiem

Rabarbar w leciutkiej bezie z twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Rabarbar w leciutkiej bezie z twarogiem"

Składniki

  • 4 białka z kurzych jajek
  • 200 g + 3 łyżki cukru
  • 250 g rabarbaru
  • 75 ml soku żurawinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 80 g mrożonych malin i czerwonych porzeczek
  • 250 g pistacji
  • 200 g gęstego greckiego jogurtu
  • 200 g mielonego twarogu
  • 100 g kremu lemond curd (ze słoika)
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka mocno schłódź. Potem ubijaj je, powoli dosypując 200 g cukru.  Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, rozdziel ją na pół.

  2. Dwie jednakowe blachy (15 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję bezy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 °C i piecz 45-60 minut. Blaty bezowe pozostaw na noc w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by wyschły.

  3. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj sok żurawinowy oraz 3 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.

  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej do rabarbaru. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wtedy wrzuć rozmrożone porzeczki i maliny. Całość wystudź. Pistacje posiekaj.

  5. Jogurt utrzyj z twarogiem i kremem cytrynowym. Bezowe blaty przełóż kremem serowo-cytrynowym i masą rabarbarową. Przed podaniem posyp pistacjami i cukrem pudrem.

  6. Czas przygotowania: 90 minut.

  7. Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 300 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń