Do góry

Desery Przepis na:

rabarbarowiec z kruszonką i lukrem:)

rabarbarowiec z kruszonką i lukrem:)

Autor: mala31

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 27.05.2012

Odsłon: 3790

rozpływające się w ustach ciasto do niedzielnej kawki

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na pianę i dodajemy stopniowo cukier, a następni żółtka. zaraz po tym dodajemy olej i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy robotem.

  2. Gdy mamy gotowe ciasto jak wyżej wylewamy 2/3 ciasta na blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą

  3. Przygotowany wcześniej rabarbar ( ja kroję w kostkę i zasypuję niewielką ilością cukru 15 minut przed przygotowaniem ciasta) wykładamy na rozlane ciasto , następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Rabarbar dodany właśnie w ten sposób nie jest suchy w cieście tylko soczysty, rozpływający sie w ustach. Nie układajmy więc rabarbaru na wierzch ciasta.

  4. Następnym krokiem jest przygotowanie kruszonki ( 4 łyżki masła roztopionego, 8 łyżek mąki, 4 łyżki cukru pudru) wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią nasze ciasto

  5. Teraz możemy wstawiać ciasto do nagrzanego do 170 st piekarnika, pieczemy ok 45 minut. Można zaglądąc:) Po upieczeniu ciasta , ciepłe polewamy lukrem ( pół szklanki cukru pudru z odrobiną gorącej wody )

  6. Wychodzi cudo jak na obrazku. Polecam !!!palce lizać:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń