Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy

Racuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 18

Smaczny pomysł na "Racuchy"

Składniki

  • 30 dag sera białego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki słodzonego mleka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru. Do dekoracji: bita śmietana. ozdoby czekoladowe
  • sos toffi lub czekoladowy
  • owoce. Ponadto: mąka do posypania stolnicy. Ewentualnie: 1/2 opakowania cukru wanilinowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę mannę ugotuj w mleku. Zamiast w słodkim mleku, możesz gotować ją w mleku zwykłym z dodatkiem 1/2 opakowania cukru wanilinowego. Po ugotowaniu kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby przestygła.

  2. Twaróg utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj do niego porcjami ostudzoną kaszę mannę. Następnie do masy wbij jajka, dodaj mąkę i wszystko starannie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli dodasz twaróg trzykrotnie mielony, znacznie szybciej uzyskasz odpowiednio gładką konsystencję.

  3. Na stolnicy posypanej mąką formuj z masy niewielkie placki. Gdy już tłuszcz dobrze się rozgrzeje, smaż je na złoty kolor z obu stron.

  4. Racuszki podawaj od razu – na ciepło z kleksem bitej śmietany oraz czekoladowymi wiórkami. Racuchy możesz także polać sosem owocowym, czekoladowym lub toffi i serwować ze świeżymi owocami.

  5. Posypane jedynie cukrem pudrem są smaczne także na zimno.

  6. (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 315 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń