Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy z jabłkami i miętą

Racuchy z jabłkami i miętą

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 4965

Dodano: 18.05.2018

Odsłon: 2873

Zabieram koszyczek, nożyczki i ruszam na ogródek w poszukiwanie smakołyków, teraz jest to mięta. Znalazłam dla niej "miejsce" w racuszkach z jabłkami. Racuchy posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem miętowym. Jak zrobić cukier miętowy jest w moich przepisach.

Składniki

  • mąka pszenna 270-300 g
  • drożdże 30 g
  • 1 łyżka cukru
  • mleko 250-270 ml
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania + cukier miętowy
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w środek kruszymy drożdże i posypujemy cukrem.
    1/3 lekko podgrzanego mleka wlewamy do wgłębienia.
    Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
    Po tym czasie wlewamy resztę mleka, ubite jajko, posiekaną miętę i dokładnie mieszamy.
    Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w 1 cm plasterki.

  2. Plastry jabłek obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Tym razem ja dodałam nieco więcej mąki, stąd moje racuchy były gęstsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 23 maja To meka ogladac TAKIE pysznosci o tej porze :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 maja Aż się głodna zrobiłam....pychota!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 maja Kto nie lubi racuchów z jabłkami, pycha :D
Ciekawi mnie, jak smakują z tym cukrem miętowym, ale chyba jeszcze lepiej niż z samym pudrem :)
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 18 maja No ja wymiękam na taki widok :) Cudne, puchate...pyszności!! Buziaczki :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń