Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy z truskawkami i bitą śmietaną - idealne na dzień dziecka

Racuchy z truskawkami i bitą śmietaną - idealne na dzień dziecka

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 52475

Dodano: 01.06.2018

Odsłon: 245

Witam serdecznie, propozycja na pyszne racuchy z bitą śmietaną i truskawkami. Racuchy są bardzo smaczne i idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub deser, na pewno będzie smakowały dzieciom.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie około 10 racuchów
  • na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka (jajka L)
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany 30% lub 36 % (śmietanki)
  • 2 małe opakowania śmietan fix
  • około 2-3 łyżek cukru pudru
  • oraz około 300 g truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mleko i całość miksuję (mieszam) do rozpuszczenia drożdży.

    Następnie dodaję jajka, mąkę, sól, roztopione i przestudzone masło, całość nadal miksuję (mieszam) do uzyskania jednolitej masy bez grudek – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut aby ciasto wyrosło.

  2. W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę:
    Do miski wlewam schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję.
    Następnie dodaję śmietan fix i cukier puder – cały czas miksuję aż śmietana się ubije.

    Gotową bitą śmietanę wstawiam do lodówki.

  3. Z wyrośniętego ciasta smażę racuchy, na złoty kolor z obydwu stron. Racuszki smażę o średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia.

  4. Wystudzone racuchy smaruję bitą śmietaną i dekoruję truskawkami. Racuchy możemy podać pojedynczo lub ułożyć jeden na drugim w taki jakby torcik.

    Tak przygotowane racuchy możemy podać od razu lub wstawić na około godzinę do lodówki, do schłodzenia.

    Życzę smacznego.
    Pozdrawiam babcia Ewa ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń