Do góry

Desery Przepis na:

rafaello...

rafaello...

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 17544

Dodano:

Odsłon: 13301

Masę jak najbardziej jeszcze kiedyś wykorzystam bo jest na prawdę bardzo smaczna, ale np do tarty bo w tym połączeniu z krakersami mnie osobiście nie smakuje

Składniki

  • 0,5 l mleka,
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 paczki krakersów (np. po 170 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki malibu (chlusnęłam na oko ale na pewno było więcej)
  • 200 g kostka masła
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy.

  2. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu oraz ekstrakt z wanilii i malibu, dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy 250 g wiórek, i mieszamy łyżką.

  3. Wykładamy blachę (20x30) folią aluminiową, układamy warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypujemy resztą wiórek, dociskamy ręką bądź łyżką. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 12 maja 2013 robię takie same, z tym, że ja zamiast ekstraktu waniliowego daję aromat rumowy lub arakowy (kilka kropel) - z wanilią jest dla mnie za mdły no i nie daję malibu. A krakersy oczywiście słone ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń