Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello

Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 8977

Coś zwykłego, a jednak w smaku zdumiewającego. A to tylko biszkopt, masa budyniowa oraz wiórki kokosowe... Ciastko pełne elegancji.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • MASA BUDYNIOWA :
  • 1litr mleka 2%
  • 1 niepełna szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 150-200g masła
  • 1 cukier wanilinowy lub laska wanilii
  • KOKOSOWA POSYPKA NA WIERZCH CIASTA:
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WYKONANIE BISZKOPTU:

    - formę na biszkopt smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wstawiamy do lodówki
    - oddzielamy żółtka od białek
    - do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę
    -do sztywnej piany dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy
    - następnie dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odkładamy mikser
    -do masy białkowo-cukrowo-żółtkowo-olejowej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia .
    -Delikatnie dokładnie mieszamy i przelewamy masę do schłodzonej formy.
    -Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 min w tem. 160 stopni C
    - Po upieczeniu wyjmujemy biszkop i zostawiamy, żeby wystygł
    - wystudzony biszkopt kroimy na pół

  2. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:

    -Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka, wkładamy masło i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy lub laskę wanilii i zagotowujemy
    - w tym czasie w misce mieszamy mąkę i budyń z mlekiem, dokładnie(żeby nie było grudek)
    -wyjmujemy laskę wanilii
    - Gotujące mleko odstawiamy lub zostawiamy na małym gazie i wlewamy do niego resztę mleka z wymieszaną mąką
    -szybko mieszamy, żeby w naszej masie budyniowej nie powstały grudki
    - masa musi "zabulgotać"
    - wtedy jeszcze gorącą masą budyniową przekładamy biszkopt( połowę do środka, a drugą połowę na wierzch)

  3. POSYPKA Z WIÓRKÓW NA WIERZCH:

    - do patelni wkładamy masło i cukier
    - mieszamy, żeby masło się ładnie rozpuściło z cukrem
    - dodajemy wiórki
    - podsmażamy na lekko złoty kolor
    - gorącą posypkę kładziemy na wierzchnią warstwę masy budyniowej naszego placka i lekko dociskamy łyżką, żeby posypka lekko się wtopiła.
    - ciasto studzimy np. w lodówce



    MA BYĆ TAKA KOLEJNOŚĆ:

    Ciasto->masa->ciasto->masa->wiórki

  4. Schłodzone ciasto kroimy na porcje, częstujemy siebie, rodzinę i gości

    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń