Do góry

Dania główne Przepis na:

Rendang

Rendang

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1969

Dodano:

Odsłon: 12867

Rendang to bardzo aromatyczne malezyjskie danie z wolowiny duszonej w meczku kokosowym.

Składniki

  • wolowina (jak na gulasz) pokrojona w kostke, okolo 1 kg
  • laska cynamonu, 1 sztuka
  • czosnek posiekany, 3 zabki
  • gwiazdki anyzu, 3 sztuki
  • suszone nasiona kardamonu, 3 sztuki
  • trawa cytrynowa, 1 galazki
  • mleczko kokosowe, 1 szklanka
  • woda, 1 szklanka
  • liscie limonki kaffir, 6 sztuk
  • cukier, 1 lyzka
  • prazony kokos, 6 lyzek
  • olej, 4 lyzki
  • gozdziki, 3 sztuki
  • PIKANTNA PASTA
  • trawa cytrynowa tylko biala czesc, 3 galazki
  • czosnek zmiazdzony, 5 zabkow
  • swiezy imbir posiekany, 3 lyzki
  • suszona papryczka chili (namoczona w cieplej wodzie i oczyszczona z nasion), 8-10 sztuk
  • szarotka posiekana, 5 sztuk
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skladniki pasty zmiksowac w blenderze. Na patelni rozgrzac olej, dodac paste, cynamon, anyz, gozdziki i kardamon, smazyc okolo 2 min. Dodac mieso i trawe cytrynowa, smazyc minute. Nastepnie dodac mleczko i wode, dusic okolo 15min.Po uplywie tego czasu dodac kokos, liscie kaffir i cukier. Przykryc i dusic na malym ogniu okolo 1 1/2 godziny (az mieso bedzie bardzo miekkie) Gotowe danie posypac koledra i podawac z ryzem oraz chlebkiem naan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń