Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-11-2017
zapraszam na rewelacyjne paszteciki czy jak kto woli kapuśniaczki z pysznym farszem z białej kapusty z grzybami. Smakują rewelacyjnie,są mięciutkie,puszyste.
Polecam.
Odsłon: 1146
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Polecam.
Odsłon: 1146
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Składniki
CIASTO Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy żółtka,rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę -mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto -jak się klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
FARSZ Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.
W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew.Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :)
WYKONANIE Ciasto wałkujemy,układamy farsz
zawijamy kawałek dokładnie sklejając odcinamy
kroimy na mniejsze kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem ,smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
I gotowe :) Kapuśniaczki są pyszne,pulchne,mięciutkie :) Idealne jako przekąska na co dzień jak i na świąteczny czas :)