Do góry

Śniadania Przepis na:

rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 5070

Dodano:

Odsłon: 8020

Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.

Składniki

  • *keksówka o wymiarach ok 12x25cm
  • -500g mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki -łyżeczka soli -200ml wody
  • -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju
  • - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) -można też dodać trochę siemienia lnianego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.

    Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.

  2. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik
    I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.
    Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem.

  3. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
    Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
    Chlebek pieczemy w temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
    Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.

  4. I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń