Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto pieczarkowe

Risotto pieczarkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 1484

Coś na szybko. Czyli dobry przykład na to jak wykorzystać w inny sposób sos własny z duszenia mięs.

Składniki

  • Pieczarki 300 g
  • Ryż Basmati 200 g
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek kopru
  • Serek wiejski 200 g (dobry Piątnica)
  • śmietana 30 % 100ml
  • Wcześniej przygotowany sos z pieczeni (przykład, patrz przepis pieczeń na kanapki + sos)
  • Pieprz czarny grubo zmielony
  • Sól
  • Cebula biała 1 duża
  • Masło 10g (1 łyżka)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroić małe pieczarki w plastry, większe jeszcze na pół. Posiekać drobno w kostkę cebulę. Zeszklić cebulę na maśle a następnie dodać do niej pieczarki. Pieczarki dusić tak aby nie odparować powstałego soku. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować na pół twardo ryż Basmati w mniejszej ilości wody aż zacznie się kleić ale będzie jeszcze twardawy (w woreczku stanie się "śluzowaty"). Do uduszonych grzybów dodać ryż (bez wody lecz nie trzeba się męczyć z odsączaniem. Jeżeli mamy go w woreczku lekko wycisnąć). Ryżu nie płuczemy. Cały czas gotujemy na małym ogniu! Dodajemy serek wiejski i mieszamy. Uwaga ser może się kleić do łyżki, nie szkodzi. Dodajemy śmietany i sosu z pieczeni. Jeżeli mamy go w postaci galaretki to 3 łyżki jeżeli jest płynny to pół szklanki (przykład z przepisu pieczeń na kanapki + sos). Można kupić gotowy ale tego nie polecam. Na koniec dodajemy pokrojony pęczek pietruszki i kopru (same piórka bez łodyg). Całość mieszamy a następnie redukujemy aż do kremowej postaci (można trochę zwiększyć ogień ale trzeba energicznie mieszać aby potrawa się nie przypaliła).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń